Rechtbank houdt bij bepalen straf rekening met negatieve media-aandacht

Op 17 maart 2015 heeft de rechtbank Midden-Nederland vonnis gewezen in de zaak van de oud-penningmeester van Straatnieuws. Door de verdediging is ondermeer aangevoerd dat de media-aandacht in deze zaak zeer schadelijk is geweest voor de verdachte. Zo werd de verdachte diverse malen bij zijn woning lastig gevallen door cameraploegen. Deze vorm van media-aandacht is in de visie van de verdediging grensoverschrijdend geweest.

 

In de strafmaatmotivering heeft de rechtbank rekening gehouden met het verweer van de verdediging. De rechtbank overwoog ondermeer;

 

Onbetwist is dat verdachte onderwerp is geweest van aanzienlijke en steeds terugkerende (negatieve) media-aandacht, ook op voor verdachte onverwachte (privé)momenten. Vast staat voor de rechtbank dat deze aanhoudende aandacht voor verdachte zeer belastend is geweest en gevolgen kan hebben voor zijn verdere leven. In onderhavige zaak is gebleken dat verdachte in de media op zodanige wijze is neergezet, dat hij daardoor in zijn persoon lijkt te zijn geschaad. De rechtbank zal hiermee rekening houden bij de op te leggen straf.

 

De rechtbank legde uiteindelijk een werkstraf op voor de duur van 240 uur en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 3 maanden. Via bijgaande link is het vonnis van de rechtbank te lezen.

 

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2015:1687